Verzekeringen en vergoedingen

Iedere kraamvrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg want dit zit in het basispakket van de zorgverzekering. De kosten van een particuliere kraamverzorgende zijn niet duurder in vergelijking met een kraambureau. Als je als kraamvrouw borstvoeding geeft heb je recht op 49 zorguren, als je als kraamvrouw kunstvoeding geeft heb je recht op 45 zorguren. Dit is wettelijk vastgelegd in het landelijk indicatie protocol (LIP). Ieder uur kraamzorg heeft een eigen bijdrage van €4,80,-.

Sommige verzekeraars vergoeden deze bijdrage en geven extra zorguren als je aanvullend verzekerd bent voor kraamzorg. Lees om deze reden jullie polisvoorwaarden goed door of neem contact op met de verzekeringsmaatschappij, op deze manier voorkom je dat je voor onverwachte financiële verassingen komt te staan.

Soms verblijf je als je bevallen bent wat langer in het ziekenhuis om medische redenen. Als dit het geval is wordt er zes uur per dag in mindering gebracht op jouw zorguren voor de kraamzorg. Besluit de verloskundige dat er meer zorguren nodig zijn in overleg met de kraamzorg? Dan kan de verloskundige extra uren/dagen indiceren op jullie kraamweek.